Een budgetcoach helpt mensen met geldzorgen om de financiën weer in balans te krijgen en zo (ergere) geldproblemen te voorkomen. Het is een beroep dat voldoening geeft en waar communicatieve vaardigheden net zo belangrijk zijn als financiële. Denk je eraan om budgetcoach te worden? We vertellen je meer over het vak, maar ook over hoe je budgetcoach kunt worden. Welke opleiding moet je bijvoorbeeld volgen om als budgetcoach aan de slag te gaan?
Budgetcoach worden: vooropleiding en competenties
Om budgetcoach te worden, kun je een opleiding volgen waarin je alle benodigde kennis opdoet en wordt voorbereid op de praktijk. De duur van deze opleiding verschilt per aanbieder en varieert van 2 tot 12 maanden. Er is geen specifieke vooropleiding of -kennis nodig. Belangrijker is dat je de juiste competenties in huis hebt, waaronder:
- Affiniteit met financiën
- Empathie: het vermogen om je in te leven in een situatie van een ander
- Sterke communicatieve vaardigheden
Kan iedereen budgetcoach worden?
Doordat er geen specifieke vooropleiding vereist is, kan in principe iedereen budgetcoach worden die de wens heeft om mensen met geldzorgen en financiële problemen op professioneel niveau te helpen. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je een opleiding volgen en aan de slag gaan.
Budgetcoach opleiding
Bij Learncare Academy bieden we een budgetcoach opleiding van 2 tot 3 maanden op mbo4-/hbo-niveau. Nadat je deze opleiding hebt afgerond met een scriptie Sociale Kaart en een theorie-examen waarin ook een casus wordt behandeld, ontvang je een deelnamecertificaat. Dankzij de simulaties, cases uit de realiteit en verschillende opdrachten, kun je na het volgen van de opleiding zelfverzekerd aan de slag met je eerste cliënt.
De budgetcoach opleiding is zowel klassikaal als virtueel te volgen. Daarnaast is de opleiding zelfs als e-learning te doen. Je bepaalt dan zelf waar en wanneer je de modules volgt. In de blog ‘Klassikaal, virtueel of online? Zo kies je de opleiding die bij je past’ vertellen we meer over de verschillen én overeenkomsten tussen deze varianten.
Waarom budgetcoach worden bij Learncare Academy?
Er bestaan verschillende opleidingsinstituten die een opleiding tot budgetcoach aanbieden. Learncare Academy is echter de Sociaal Financiële Opleider van Nederland; ons opleidingsinstituut is geheel opgericht met de doelstelling om financiële hulpverleners op te leiden.
Zowel de docenten als alle andere medewerkers en de twee zussen die Learncare Academy runnen, hebben veel kennis en ervaring op dit specifieke gebied. En, ook onwijs belangrijk, ze hebben een hart voor de zaak: Nederland schuldenvrij maken en zo een steentje bijdragen om armoede de wereld uit te helpen. Lees er meer over in de blog: ‘De voordelen van een specialistisch opleidingsinstituut’.
Een groot voordeel is ook dat onze zusterorganisatie Budgetcoach.nl als landelijke budgetcoachorganisatie werkt en veel ervaring in de praktijk heeft. Hierdoor is de opleiding een uitstekende combinatie tussen theorie en praktijk, en blijft de opleiding bovendien altijd actueel. Daarnaast zijn er via onze zusterorganisatie regelmatig vacatures beschikbaar, waardoor je als aangesloten budgetcoach opdrachten aangeboden krijgt.
Is budgetcoach een vrij beroep?
Het beroep budgetcoach is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich zomaar budgetcoach noemen. Om het beroep daadwerkelijk effectief uit te kunnen voeren, is echter specialistische kennis nodig op juridisch, sociaal en financieel gebied.
Doordat budgetcoaching een relatief nieuw vak is, dat is ontstaan vanuit de schuldhulpverlening als preventiemaatregel, is het nog geen beschermd beroep. Dit is ook de reden waarom je bijvoorbeeld geen langdurige opleiding tot budgetcoach kan volgen bij mbo-opleiders en hogescholen.
Na het volgen van een korte opleiding tot budgetcoach, zoals je bij Learncare Academy doet, heb je echter de juiste kennis opgedaan en ben je daarnaast optimaal voorbereid op de praktijk. Met het deelnamecertificaat kun je instanties en cliënten laten zien dat je een opleiding tot budgetcoach hebt gevolgd en de kennis paraat hebt om cliënten te kunnen ondersteunen. Je kunt er daarnaast voor kiezen je te certificeren door het KIWA examen SHV III te behalen. Je ontvangt dan van KIWA een certificaat van vakbekwaamheid en wordt opgenomen in het register.
Waar werkt een budgetcoach?
Wanneer je ervoor kiest om budgetcoach te worden, kun je vervolgens aan de slag voor verschillende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan welzijnsinstellingen, gemeenten en woningsbouwcorporaties. Ook kun je aan de slag als zzp’er. Dan kun je niet alleen je eigen werktijden kiezen, maar ook een doelgroep die goed bij je past. Via onze zusterorganisatie Budgetcoach.nl bestaat ook de mogelijkheid om je als zzp’er aan te sluiten, mits er vraag is binnen een bepaalde regio.
Oud-cursist Ruud specialiseerde zich bijvoorbeeld in het adviseren van mensen die richting hun AOW-leeftijd gaan en eventueel eerder willen stoppen met werken. Lees ook eens onze andere ervaringsverhalen van oud-cursisten om te zien waar een budgetcoach kan werken na het volgen van onze opleiding.
Wat verdient een budgetcoach?
Hoeveel een budgetcoach verdient, hangt af van de instantie waar je werkt. Ook de locatie, eerdere werkervaring en precieze functie zijn factoren die meespelen. Als zzp’er met een eigen bureau kun je je eigen prijzen bepalen. Volgens de Nationale Beroepengids ligt het gemiddelde salaris op €3.272 bruto.
De opleiding volgen
Wil je budgetcoach worden en mensen met geldzorgen weer financieel fit krijgen? Via deze link vind je meer informatie over de opleiding, de locaties en de startdatum. De eerstvolgende klassikale opleiding budgetcoach start op 06 september 2024 en daarna op 09 september 2024 in Capelle aan den IJssel. Op 1 oktober 2024 start er weer een virtuele versie. Volg je liever de e-learning? Dan bepaal je helemaal zelf wanneer je start.
Het gehele aanbod van Learncare Academy, bestaande uit klassikale/virtuele en online opleidingen (starten wanneer je maar wilt), vind je hier.