Docent Robert Westphal over te krappe budgetten, enorme prijsstijgingen en de belangrijke rol van gedragsverandering

Geplaatst op
opleiding budgetcoach NEN 8048 klassikaal online Kiwa SVH NCOI Hoffelijk
Robert Westphal tijdens ons fysieke congres in 2019

‘Schaarste zorgt ervoor dat er minder aandacht is voor andere zaken. Dit omdat de geest vaak gevuld wordt met zorgen over de schaarste. Door schaarste aan geld is er bijvoorbeeld minder ruimte in ons brein voor andere belangrijke zaken zoals gezondheid, opvoeden, kinderen, sporten, organiseren en lange termijnplanning.’ Aan het woord is Robert Westphal, docent bij Learncare Academy. ‘Tijdens de sessie op 31 maart, die onderdeel is van de Week van het Geld, zoomen we in op de verschillende programmapunten, zoals de relatie tussen schulden en psychologische factoren, omgaan met compensatieschulden en compensatiegedrag, de psychologie van de schaarste en de emoties die een rol spelen rondom budget.’

Reacties eerdere deelnemers congres 2019

‘We hebben dit onderwerp al ook eerder besproken, tijdens het congres in 2019. Ik heb van cursisten terug gehoord dat de workshop over psychologische factoren er nogal uitsprong. Reacties die ik van cursisten kreeg liepen uiteen van ‘Zo, ik begrijp nu waarom de klant zo moeilijk doet’  tot ‘Dit was echt heel verdiepend’.  In de workshop van dit jaar sta ik uitgebreid stil bij wat de mens diep van binnen nu echt beweegt op budgettair gebied. Er is natuurlijk wel het een en ander veranderd sinds 2019, zeker nu corona een belangrijke rol in het leven van veel mensen speelt. Een gevolg daarvan is bijvoorbeeld dat de financiële situatie van veel mensen nijpender is geworden. Ook zie je dat door de enorme prijsstijgingen van de laatste tijd (en daardoor krappere budgetten) gedragsverandering nog belangrijker wordt dan het al was. Psychologische factoren zullen daarbij dan ook meer naar boven komen. Ik nodig je graag uit voor mijn sessie op 31 maart 2022 om 11:00 uur’ , aldus Robert. 

Masterclass psychologische budgetgedrag

Robert is, naast betrokken bij ons congres, ook een graag geziene docent binnen onze academy. Zo verzorgt hij de masterclass psychologisch budgetgedrag één van de favoriete masterclass onder onze cursisten, waarin je leert coachen op dieperliggende aspecten van budgetteren. In deze training, die is bedoeld voor financieel begeleiders zoals budgetcoaches, bewindvoerders en schuldhulpverleners, gaat het over het helder krijgen van de werkelijke redenen van het bestedingsgedrag van cliënten. Wat bepaalt op een dieper niveau de keuze van het wel of niet aanschaffen van een product? Welke psychologische processen vinden er plaats bij cliënten tijdens een bepaalde aanschaf? Deze masterclass levert onmisbare kennis voor een financieel begeleider. Hoe kan je vanuit deze kennis en inzichten een cliënt begeleiden? In basis door de cliënt zich bewust te laten worden van zijn of haar bestedingsgedrag. Meer info vind je hier.

Foto nienke oostra
Gecertificeerd budgetcoach Nienke Oostra

Over gedragsverandering en psychologisch budgetgedrag 

Onlangs hebben we ook gecertificeerd budgetcoach Nienke Oostra geïnterviewd over haar bijzondere en dankbare werk. Ze vertelt in een blog dat is geplaatst op de website van ons zusterbedrijf budgetcoach.nl, over het ontstaan van schulden, dat dit iedereen kan overkomen en dat erover oordelen niet nodig is. Nienke spreekt, samen met ervaringsdeskundige Giovanna die inmiddels ook weer helemaal schuldenvrij is, op ons congres tijdens de Week van het geld op 29 en 31 maart aanstaande. ‘Alleen die blauwe envelop op de deurmat heeft voor sommige mensen al een bepaalde autoriteit. Je zag het bijvoorbeeld ook in de toeslagenaffaire waarbij mensen soms niet eens meer in de schuldsanering terecht konden komen, omdat ze van fraude bestempeld werden. Alles wat met geld en zorgen daaromtrent te maken heeft, kan een enorme impact hebben op iemands leven. Ook de situatie van Cochise de Combe, waar we al eerder een blog over geschreven hebben, is daar ook een realistisch voorbeeld van. Nienke: ‘Het ging eigenlijk best wel prima met hem op geldgebied tot er zich een aantal situaties voordeden, ook rondom zijn gezondheid, waar hij niets aan kon doen. Uiteindelijk heeft de bank contact opgenomen vanwege een betalingsachterstand op zijn hypotheek. Specifiek in zijn situatie heb ik besproken om een lening bij een bank te nemen zodat hij al zijn kleinere schulden ineens af kon lossen. Ik noem bewust het woord ‘specifiek’, want Cochise vertoonde geen gedrag dat hem verder in de problemen kon brengen. Wanneer hij op wat voor manier dan ook gedragsmatige elementen had vertoond die zouden kunnen wijzen op herhaling, dan had ik niet geadviseerd om een nieuwe lening aan te gaan. Daarnaast had hij ook een hoge energierekening én betaalde hij voor een behoorlijk uitgebreide rechtsbijstandsverzekering die, op een veilige manier, best wel een stukje minder kon.’

Behaal 4 PE-punten én weet precies wat er speelt als sociaal financieel adviseur

‘Ik wil wel deelnemen aan het congres, maar vindt twee hele dagen wel wat veel.’ Het zou zomaar kunnen zijn dat dit je gedachte is bij de berichten over het congres op 29 en 31 maart die je vanuit onze academy voorbij ziet komen. Maar tegelijkertijd heb je ook wel zin in het vangen van twee vliegen in één klap: ons congres is immers geaccrediteerd voor 4 PE-punten KIWA, NPBP en diverse accreditaties zoals Horus en NVVBS zijn nog in aanvraag.

4 PE-punten met 4 uur inloggen  

We kun je geruststellen: om deze punten te behalen hoef je niet bij alle sessies aanwezig te zijn. We kunnen ons namelijk voorstellen dat dit in jouw drukke agenda iets teveel van het goede kan zijn. Wanneer je een totaal van 4 uur ingelogd bent, dan ontvang je je PE-punten. Dit ingelogd zijn kan zowel live als later via een terugkijklink. Dit betekent dat jij de sessie kunt kiezen die jou het meeste aanspreekt. Misschien ben je een enorme fan van Annemarie van Gaal en wil je je graag laten inspireren door haar workshop over het thema ‘Dreigende schuldenlast: ‘houden we ons hoofd nog boven water? Of je wilt precies weten hoe een en ander in elkaar steekt op het gebied van loonbeslag bijvoorbeeld. Helaas een erg actueel onderwerp, kijkend naar de wereld waarin we leven die, ook op financieel vlak, steeds nieuwe uitdagingen meebrengt.

Goed om te weten: per aangekocht ticket € 10,- naar goed doel

Sam&voorallekinderen
Jan-Willem Adams
Jan-Willem ervaringsdeskundige

Door deelname aan ons event steun je de prachtige organisatie Samen voor alle kinderen. Per aangekocht ticket doneren wij een bedrag van € 10 aan deze stichting. Sam& is er voor alle ruim 315.000 kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar die opgroeien in arme gezinnen. Ouders met weinig geld kunnen bij hen terecht zodat ook hun kind(eren) mee kunnen doen met activiteiten zoals sport of het vieren van een verjaardag. Ook zullen Judith, coördinator van Sam& voor alle kinderen en Jan-Willem ervaringsdeskundige, een inspirerende sessie geven. Jan-Willem Adams is gemeenteraadslid op Terschelling. Hij weet uit ervaring hoe zwaar het is om schulden te hebben. Hij weet ook dat je er weer bovenop kunt komen. Als gemeenteraadslid zet hij zich in voor armoedebestrijding. Het doorbreken van de schaamte hierover is zijn missie.

16108