Wanneer heb jij voor het laatst nog aan je persoonlijke ontwikkeling gewerkt?

Geplaatst op

Persoonlijke ontwikkeling: het klinkt zo serieus en zelfs tijdrovend misschien. Maar toch hoeft dat niet zo te zijn. Juist ook binnen het volgen van een vakinhoudelijke opleiding kan er volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor onze opleiding Budgetcoach NEN 8048 waarbij er veel aandacht aan andere vaardigheden wordt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan communicatieve vaardigheden die, naast feitenkennis, zo ontzettend belangrijk zijn in elk gesprek met een cliënt in financiële nood. Rust uitstralen, iemand het gevoel geven dat het wel goed komt, samen kijken naar de (on)mogelijkheden en het grote overzicht houden. Dat heeft allemaal meer met karaktereigenschappen en sociale vaardigheden te maken dan met feitenkennis. 

Sociaal maatschappelijke stuk belangrijk onderdeel bij budgetcoaching

Van onze cursisten horen we dat ook terug, dat de sociale aspecten binnen deze opleiding gewaardeerd worden. Dennis Elzer, werkzaam bij ABN AMRO zegt: ‘Al snel was duidelijk dat met name het sociaal maatschappelijke stuk een belangrijk onderdeel is bij budgetcoaching. Dat uitte zich bijvoorbeeld in oefengesprekken met medecursisten binnen de cursus. Zo heb ik geleerd om een slecht nieuws-gesprek te voeren waarbij de nadruk onder meer ligt op inzicht geven in het probleem. Want financiële problemen zijn vaak een gevolg van een andere onderliggende oorzaak. Dat is feitelijk de échte reden waardoor mensen in financiële nood komen.’ Het complete verhaal van Dennis lees je hier

Ook Caroline Hertog, zelfstandig gecertificeerd budgetcoach bevestigt dit: ‘Het mooie aan de opleiding Budgetcoach vond ik de aandacht voor het coachende, empathische stuk. Daar heb ik veel van geleerd en dat had niets met cijfers maar alles met omgaan met je cliënt te maken. Bij de opleiding Begeleiden van ondernemers met schulden vond ik de diversiteit van mede-cursisten heel leerzaam. De interactie, de vragen, de casussen: het had állemaal toegevoegde waarde. En dan de opleiding Budget Life Planner: die zag ik al een aantal keren voorbij komen in de nieuwsberichten van Learncare. Het was voor mij sowieso weer tijd om punten te halen en toen ik ontdekte dat dit een hele mooie aanvulling zou zijn op mijn opleiding tot budgetcoach was ik óm. Ik ga binnenkort examen doen, maar merk nu al dat ik veel meer een sparringpartner voor mijn cliënten ben. Zo kijk ik nu veel breder dan voorheen, zoals naar de wijze waarop pensioen wordt opgebouwd, of er een uitvaartverzekering geregeld is of er studerende kinderen zijn en meer.’ Het complete verhaal van Caroline lees je hier.

Dubbele winst

Ook bij de andere opleidingen binnen ons instituut, zoals bijvoorbeeld Budget Life PlannerBeschermingsbewindBegeleiden van ondernemers met schulden of Schuldhulpverlener komt aandacht voor het menselijke aspect veelvuldig terug. Gesprekstechnieken, non-verbale signalen lezen,  bewust open vragen stellen en tijd nemen om te luisteren: het zijn stuk voor stuk zaken die bijdragen aan een goede financiële hulpverlening. Elke cliënt is weer anders en elke cliënt vraagt om een eigen benadering. Dat maakt je vak als budgetcoach of schuldhulpverlener ook zo afwisselend. Geen dag is hetzelfde. En door op die manier met je opleiding, of eigenlijk je vakgebied, bezig te zijn, werk je ook meteen aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. 

Meer weten? Kijk dan even hier