Het is bijna 1 maart. Tijd om de schoenendoos tevoorschijn te toveren en in te loggen op Mijn Belastingdienst. De aangifte staat weer klaar. Alleen voor mij ligt er een speciale uitdaging klaar. Ik mag de aangifte op papier gaan doen. Niet voor mezelf maar voor mijn moeder. Mijn vader is namelijk vorig jaar overleden. Er liggen op mijn bureau twee dikke enveloppen te wachten. De ene envelop met het zogenaamde (papieren) P-formulier voor mijn moeder. De andere envelop met het (papieren) F-formulier voor mijn vader.
Docent Bart Seegers
Moeder vroeg me of ik nog wat nodig had, om de aangifte in te kunnen vullen. Normaal gesproken laat ze alle belastingzaken over aan haar belastingadviseur. Maar vorig jaar heb ik aangeboden haar financiële en fiscale zaken voor mijn rekening te nemen. Dat scheelt weer extra kosten voor moeder. Zij heeft het toch al niet al te breed met een alleenstaande-AOW en een klein nabestaandenpensioentje.
Vorige week kreeg ik inderdaad een schoenendoos met haar administratie. Aan de ene kant had ze mijn vraag om stukken aan te leveren erg serieus genomen. De doos zat bomvol. Maar niet zo serieus, dat ze ook de tijd had genomen, om alles te organiseren. Ik vond rekeningafschriften over de rentebetalingen van de hypotheek, rentebijschrijvingen van de spaarrekening, bonnetjes van de taxiritten naar het ziekenhuis, brieven van de zorgverzekeraar over de verrekening van het eigen risico, afschriften van de notaris voor de aankoop van het nieuwe appartement, en nog veel meer. Het kostte me uiteindelijk twee uur om alles uit te zoeken. Wat had ik nu eigenlijk nodig:
De bonnetjes van de taxiritten
Daarbovenop mag ze deze zorgkosten ook nog eens vermenigvuldigen met een factor 2,13 omdat ze AOW-gerechtigd is. Kortom, dit levert moeder een forse aftrekpost op.
Deze kosten vallen onder de specifieke zorgkosten die aftrekbaar zijn als persoonsgebonden aftrek. Moeder heeft in 2018 behoorlijk wat zorgkosten gemaakt voor zichzelf die niet gedekt zijn op haar zorgverzekering. Ook heeft ze veel uitgegeven aan taxiritten van en naar vader in het ziekenhuis. Tot slot heeft ze een dieet gevolgd.
Al deze kosten mag ze aanmerken als specifieke zorgkosten, alhoewel voor het dieet een vastgesteld bedrag van toepassing is. Alles bij elkaar opgeteld heeft ze in 2018 meer specifieke zorgkosten dan de drempel van € 131. Daarbovenop mag ze deze zorgkosten ook nog eens vermenigvuldigen met een factor 2,13 omdat ze AOW-gerechtigd is. Kortom, dit levert moeder een forse aftrekpost op.
Afschriften van de notaris voor de aankoop van het nieuwe appartement
De afschrift van de notaris (met name over de hypotheekakte) heb ik dus uit de schoenendoos gevist. Dit gold ook voor het overzicht van de (hypotheek)advieskosten van de bank.
Na het overlijden van vader heeft moeder besloten op zoek te gaan naar een andere woning. Het oude huis was te groot voor haar alleen. En met een respectabele leeftijd van 80 jaar zag ze het niet meer zitten om de woning in haar eentje te onderhouden.
Al snel vonden we een mooi appartementje in het centrum, waar ze nu al een tijdje woont. Om dit appartement aan te kopen heeft ze natuurlijk aardig wat kosten moeten maken. Kosten voor de makelaar, voor de notaris, voor de bank en kosten voor de verbouwing. De financieringskosten zijn voor de belastingaangifte in dit geval het meest interessant. Deze kosten zijn namelijk eenmalig aftrekbaar. De afschrift van de notaris (met name over de hypotheekakte) heb ik dus uit de schoenendoos gevist. Dit gold ook voor het overzicht van de (hypotheek)advieskosten van de bank.
Rentebetalingen van de hypotheek
Moeder was een maand lang vastgoedmagnaat. Althans, zo voelde dat voor haar. Ze was eigenaar van haar oude woning en eigenaar van het nieuwe appartement. Leuk voor het gevoel, maar minder prettig voor haar portemonnee. Met een relatief laag inkomen zijn dubbele hypotheeklasten toch een behoorlijke aderlating. Gelukkig gunt de fiscus ons in dit geval ook een dubbel belastingvoordeel. De totaal betaalde rente mag dus volledig in aftrek worden gebracht. Of het nu rente voor de eerste of voor de tweede hypotheek betreft.
Nog meer belastingvoordeel?
Voor jouw cliënt kunnen hele andere zaken spelen. Een uitgebreide blik op de website van de Belastingdienst kan dus geen kwaad.
Meer belastingvoordeel is er voor moeder niet te behalen. Ze heeft in 2018 geen studiekosten gehad en geen giften gedaan aan goede doelen. Ze heeft geen bijzondere uitgaven gedaan, waarvoor ze een extra aftrek geniet in box 1.
Ook middeling van haar inkomen over de afgelopen drie jaar zal haar geen extra voordeel opleveren. Kortom, meer winst is er (fiscaal gezien) niet te behalen. Maar wat er voor mijn moeder geldt natuurlijk niet voort iedereen.
Voor jouw cliënt kunnen hele andere zaken spelen. Een uitgebreide blik op de website van de Belastingdienst kan dus geen kwaad.
Gelukkig zijn er niet heel veel dingen veranderd ten opzichte van 2017. Een paar in het oog springende wijzigingen komen we tegen bij de woning. Zo is de renteaftrek voor restschulden vervallen voor restschulden die zijn ontstaan vanaf 1 januari 2017. Daarnaast is de maximale (hypotheek)renteaftrek weer een half procent verlaagd tot 49,5%. Tot slot zijn er nog wat kleine aanpassingen gedaan aan de heffingskortingen en de belastingtarieven in box 1. Eén ding is nog steeds hetzelfde. Daar is de afgelopen decennia niets aan veranderd. De kleur van de envelop.
Bart Seegers